Zijn dunne condooms net zo veilig als normale condooms?

Zijn dunne condooms net zo veilig als normale condooms?

Iedereen kent de reclames wel waarin er twee onrealistisch mooie mensen in beeld verschijnen die eerst beginnen te zoenen, om vervolgens close-ups te geven van hun intense genot, ondersteund met de woorden “extra dun, extra pleasure”. Het klinkt allemaal prachtig, maar in hoeverre is het verstandig om extra dunne condooms te gebruiken? Is extra dun ook niet extra… scheurbaar?

Het is heel normaal om hier onzeker over te zijn en vragen over te hebben. Je wil per slot van rekening wel zeker weten dat je het condoom gebruikt voor veiligheid, hoe dik of dun het ook is. Bovendien kan het “extra genot” voor sommigen misschien ook wel klinken als te mooi om waar te zijn.

Voor iedereen die hier nog twijfels over heeft, of die gewoon graag leest over condooms (wij oordelen niet op je hobby’s – iedereen is van harte welkom dit te lezen), helpen wij je graag wat meer duidelijkheid te krijgen over het verschil tussen dunne en “normale” condooms, en in hoeverre beide producten verschillen in veiligheid. Want zit de kans dat een dun condoom sneller scheurt er nou wel of niet zo dik in?

Allereerst: wat is het verschil?

Wanneer zien we een extra dun condoom nou als echt “extra dun”? Het grappige is dat een dun condoom helemaal niet zoveel dunner is dan normale condooms. Normale latex condooms hebben een dikte van 0,7 millimeter, wat eigenlijk op zichzelf al erg dun is. De echte dunne condooms zijn 0,065 millimeter en de zogenaamde “ultradunne” condooms zijn ongeveer 0,058 millimeter.

Toch voel je, ondanks dat het verschil niet zo groot is, wel degelijk een verschil in gebruik. Voor degene die hem omheeft, voel je het condoom minder goed, maar degene bij wie je naar binnen glijdt, des te beter. Terwijl de ontvanger aan de andere kant het weer beter voelt wat er binnen allemaal gebeurt.

Wat mag er wel en niet verkocht worden?

Gelukkig hebben we in Europa heel erg strenge regels als het om verkoop van condooms gaat. Nagenoeg elke condoomfabrikant heeft apparaten waarmee de condooms getest worden en zodoende gecontroleerd worden op de Europese condoomwetten.

Slechts enkele manieren van testen die fabrikanten gebruiken, zijn het vullen van de condoom met water om op gaatjes te checken, of het opblazen van het condoom om te zien hoe ver het stukje latex uitgetrokken kan worden. Eigenlijk dus precies hetzelfde als wat jij met je vrienden in groep acht deed toen je bij seksuele voorlichting een condoom in handen kreeg. Er zijn vervelendere manieren om je brood mee te verdienen.

Waar moet je zelf op letten?

Foutjes kunnen natuurlijk voorkomen, alleen bij een niet-werkend of verkeerd gebruitk condoom kan het resultaat van die foutjes wel het een en ander in je leven drastisch beïnvloeden. Belangrijk is dus dat je weet waar je mee te maken hebt.

Ten eerste dien je altijd voor gebruik te checken of je condoom voorzien is van een CE-keurmerk. Verder moet je altijd, maar dan ook altijd zeker zijn dat je verpakking niet gescheurd is. Bewaar je condooms dan ook niet op plekken waar veel wrijving plaatsvindt, zoals in de portemonnee die je in je kontzak houdt.

Pas als je zeker weet dat je een gekeurd condoom hebt, zonder scheuren in de verpakking, is het veilig om je vissersjas aan te trekken en de wateren des geneugten te bevaren. Weet je niet zeker hoe je het condoom om moet doen? Kijk dan rustig eens op onze blog over het correct aanbrengen van een condoom.

Zijn dunne condooms dus wel veilig?

Je kunt er al bij al dus eigenlijk wel gewoon vanuit gaan dat de condooms die in Nederland op de markt zijn, gewoon veilig zijn voor gebruik. Ook de dunne.

Sterker nog, er is een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar alle condooms die gebroken terug zijn gestuurd en wat bleek? Ze zijn allemaal gescheurd dankzij verkeerd gebruik, niet door fabrieksfouten.

Heb je toch twijfel? Neem dan rustig eens contact op met de condoomfabrikant, en vraag naar hun advies. Ook zijn er veel medische kenners en seksuologen die (online) graag vragen beantwoorden over eventuele onzekerheden waar je mee kampt. Uiteindelijk zal je je zelf vertrouwd moeten voelen met het gebruik van dunnere condooms, evenals je partner. Ongeacht het condoom, kan je er in ieder geval wel gewoon van uitgaan dat je elk CE-condoom kan gebruiken én vertrouwen. Door dik en dun.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *