Kan ik twee condooms over elkaar gebruiken?
Kan ik twee condooms over elkaar gebruiken?
“Doe een extra shirt aan onder je trui”, werd er vroeger vast wel eens door je moeder gezegd als het koud was, of “neem maar een tweede aspirientje, voor de zekerheid.” Veiligheid is belangrijk en “better safe than sorry” wordt vaak gezegd als iemand voor de zekerheid extra bescherming of maatregelen neemt. Maar werkt dit ook bij condooms?
Het korte, eerlijke antwoord luidt heel duidelijk: nee. Maar omdat we natuurlijk wel willen dat je de rest van deze tekst leest waar we zoveel moeite voor hebben gedaan om te schrijven, gaan we er toch nog graag even dieper op in. Want waarom werkt het dragen van twee condooms eigenlijk niet, en zijn er misschien nog andere manieren om nog meer zekerheid te bieden?
Samen sta je …zwak?
Condooms zijn een bijzondere uitvinding. Niet alleen omdat ze een nóg grotere overpopulatie dan dat we nu al hebben helpen te voorkomen, maar ook omdat ze dusdanig ontworpen zijn dat je aan één genoeg hebt om zijn doel te vervullen.
Een condoom hoort – mits je de juiste maat gebruikt – perfect om je penis te passen, zodat het niet te strak zit en scheurt, maar ook niet te wijd is en de ongewenste vloeistoffen alsnog naar buiten laten sijpelen. Prop je er nog een tweede condoom omheen, dan is de kans op scheurend rubber juist des te groter!
Dat komt doordat de wrijving die plaatsvindt tussen de twee lagen rubber, in feite sterker is dan het rubber zelf, waardoor de kans dat een van de condooms scheurt als gevolg, aanzienlijk groter is. Vind je één enkel condoom toch niet genoeg bescherming bieden? Dan zou een extra sterk condoom nog een mogelijkheid voor je zijn om te gebruiken.
Risico
Ben je ook met een sterker condoom bang dat enkel een laagje latex niet genoeg is om zwangerschap of soa’s te voorkomen? Dan zijn er nog andere opties die je overwegen kunt. Laten we ze puntsgewijs behandelen zodat je ze ook ziet staan als je deze tekst slechts met een half oog leest om snel even te checken of je wel goed voorbereid bent op “het gesprek” met je puberdochter of -zoon.
Houd rekening met voorvocht
Veel vrouwen hebben vast wel het ijzersterke argument om geen condoom te gebruiken gehoord dat hij “hem er wel op tijd uithaalt”. We hopen ook dat de meeste vrouwen hier niet akkoord mee zijn gegaan, want nog steeds worden veel bedpartners verrast na de zwangerschapstest omdat ze deze waterdichte, ingenieuze methode toegepast hebben. Hoe komt dit?
Wel, tijdens de seks komt er meestal al sperma vrij zonder dat je het doorhebt. Dit wordt ook wel voorvocht genoemd. Zelfs bij voorspel kan je daarom beter al een condoom dragen, omdat bij elk contact met de penis, en bij vaginale seks dus ook sperma, al sprake is van contact dat respectievelijk voor een soa of zwangerschap kan zorgen.
Zwangerschap tegengaan
Nog vaker dan voor seksueel overdraagbare aandoeningen zijn vooral jongeren bang voor zwangerschap. Veel meiden gaan dus op tijd aan de pil, of kiezen voor een spiraaltje. Dit zijn zeker middelen die extra bescherming bieden tegen zwangerschap, maar let wel: deze middelen helpen níet tegen soa’s.
Het vergeten van de pil is echter een veel voorkomend probleem, vooral bij jonge vrouwen. Het is dus ook belangrijk dat jij als bedpartner net zo verantwoordelijk bent en haar eraan helpt herinneren de pil te nemen.
Mocht het toch een keer niet goed gaan en beide partijen denken er niet aan dat de pil genomen moet worden? Een noodoplossing kan dan de morning-afterpil zijn. Dit beidt geen garantie, maar verkleint de kans op zwangerschap wel. Houd er wel rekening mee dat dit een erg dure pil is, dus je zult er goed aan doen om hem samen te halen.
Mannenpil
Steeds meer mannen staan ook open voor een anticonceptiemiddel die ook zij kunnen gebruiken, maar helaas ligt er nog geen wetenschappelijk onderbouwd product op de markt. Dit houdt niet per se in dat de vrouw als enige verantwoordelijk is voor zwangerschap – bij seks heb je altijd minstens twee personen aanwezig; beide personen zijn dus minstens zo verantwoordelijk.
Vind je het lastig om je partner te ondersteunen zonder zelf meer te kunnen doen dan een condoom dragen? Steun kan overal vandaan komen; ook bij het helpen met aanschaffen van anticonceptiemiddelen, of het helpen herinneren de pil te nemen.
Conclusie: wel of geen dubbel condoom?
Oké, dit is een beetje een flauwe vraag, want we hebben al duidelijk aangegeven dat het antwoord ‘nee’ luidt. En hoewel we onnodig veel woorden hebben gebruikt om deze vraag te beantwoorden, hopen we toch dat je het een en ander opgestoken hebt van deze blog.
Al is het enkel dat je een extra shirt onder je trui niet hetzelfde werkt als twee condooms over elkaar. Want waar de één je enkel bezighoudt in de koude maanden, kan de ander je bezighouden voor de rest van je leven.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!