Hoe kies je het juiste condoom?

Hoe kies je het juiste condoom?

Het kan soms nog steeds een beetje beschamend voelen – bij de kassa van de drogist vragen om een pakje condooms, om vervolgens de vraag te krijgen “welke je precies wilt?”, maar geen antwoord te hebben. Om dit te voorkomen (en voor andere, misschien nog wel belangrijkere redenen die we later benoemen), helpen wij je op weg om het condoom te vinden dat het beste bij je past.

Size does matter

Maak je niet druk, de grootte van wat je zelf te bieden hebt, is niet wat we bedoelen. We hebben het puur over de maat van het condoom. Veel mannen weten namelijk niet wat hun condoommaat is, en dat is niet zo gek. Het is niet zo alsof je even naar de buurtsuper gaat om verschillende modellen te passen en weer terug te hangen. En wie dit toch probeert, zal de winkel voorlopig even niet meer in mogen.

Maar hoe kom je dan achter de maat van je condoom? Het antwoord is eigenlijk ontzettend eenvoudig: door te meten. Aan de hand van zowel de lengte als omtrek van je liefdesgereedschap kan je achterhalen welke maat condoom voor jou geschikt is.

Meten doet weten

Heb je al eens gemeten, dan weet je wat je te doen staat. Heb je nog nooit gemeten hoe groot hij is? Dan zullen wij doen alsof we dat geloven en alsnog uitleggen hoe het proces verloopt. Neem een meetlint (iets anders om mee te meten kan ook, maar een meetlint heeft de voorkeur omdat je de omvang ook meten moet) en leg deze van de kop helemaal naar beneden. Vervolgens meet je ook de omvang door deze om het dikste gedeelte te leggen, waarna je beide maten opschrijft.

De meeste condoomfabrikanten hebben hun eigen maattabel, waarvan sommige niet eens de lengte meenemen, maar enkel de omvang. Dit komt omdat de omvang veel belangrijker is; het condoom moet namelijk goed om de penis passen en niet te strak of te los zitten. Zorg dan ook dat je meet wanneer de boel op zijn stijfst is.

Raad de maat

Heeft de producent geen duidelijke matentabel? Dan kan je ervan uitgaan dat enkel de omvang genoeg informatie biedt. De gemiddelde stijve penis is qua omvang 11,66 cm (heus waar, zoek maar op; wij hoopten ook op een andere uitkomst) en hiermee zou je aan maatje 57 genoeg hebben. Kom je boven de 14? Gefeliciteerd, jij mag jezelf een maatje 69 noemen. Dat getal alleen al is leuk om als condoommaat te hebben.

Uiteindelijk is de maat niet zo belangrijk als hoe goed het condoom zit. Je kan volgens een maattabel dan wel bijvoorbeeld een maatje 53 zijn, maar als deze knelt of te ruim zit, dan kan je beter een ander maatje kopen. Want zit hij te strak, dan is de kans op scheuren groter en zit hij te ruim, dan stijgt de kans dat het condoom tijdens de seks afglijdt. Met de nare gevolgen van dien.

Waarvoor wordt het condoom gebruikt?

We snappen dat je het condoom waarschijnlijk niet zal gebruiken voor een waterballonnengevecht, maar het doet er wel degelijk toe wat je precies van plan bent; de ene soort seks is het andere niet.

Zijn normale condooms altijd goed genoeg?

Wil je vaginale seks, dan is in principe elk condoom goed genoeg om te gebruiken. Hier zou je nog kunnen kiezen voor extra dun om meer te voelen, ribbels of noppen voor meer stimulatie, of met extra glijmiddel.

Ben je van plan orale seks te hebben, dan zal ook elk soort condoom voldoen. Hierbij zou je er bovendien ook nog voor kunnen kiezen om een condoom te gebruiken die extra smaak en een lekker luchtje heeft, zodat de persoon aan het uiteinde er nog extra plezier aan kan hebben.

Achterin gaat er niet zachter in

Wil je anale seks, dan is het het belangrijkst dat je voldoende glijmiddel gebruikt. Voor sommige mensen is een gewoon condoom hiervoor voldoende, maar het kan nog steeds pijnlijk zijn wanneer het niet genoeg glijdt. Hiervoor zou je kunnen overwegen een condoom met extra glijmiddel te gebruiken.

Toch bang dat de hoeveelheid wrijving het condoom kan scheuren, dan zijn extra sterke condooms ook nog een optie. Extra glijmiddel is bovendien ook los te kopen, dus dit zou je nog naar eigen behoeven kunnen aanbrengen.

Conclusie: welk condoom is het meest geschikt voor mij?

Een pakje condooms is dus niet altijd maar zomaar gekocht. Je dient rekening te houden met je maat, de behoeften van jou en je partner en het soort seks dat je van plan bent te hebben.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je je beiden comfortabel voelt en dat de keuze condoom voldoende bescherming biedt. Want wie het rubber past, trekke hem (aan).

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *